Augmented Reality opzet stuk voor bril

You are here

Written by christian On the 0 Comments

AR project

Doel
Het doel van dit project is om te kijken of ik zelf een Augmented Reality(AR) opzet stuk voor mijn bril kan maken. Dit idee komt omdat ik de Google glass erg innovatief product vindt maar doordat ik een handicap heb zie ik met mijn rechteroog niet alles waardoor ik het AR niet kan ervaren met de Google glass.

Ik moet er wel meteen bij zeggen het eerste ontwerp wat ik nu heb gemaakt is niet echt een AR bril, het is een Heads-Up Display omdat er geen Degrees of Freedom(DoF) sensor in zit en er geen GPS sensor aanzit. Dit komt omdat de opzet stuk nu al vrij zwaar is en die sensoren zouden het gewicht alleen nog maar toe laten nemen.

Ontwerp
Eerst ben ik begonnen met onderzoek doen naar AR en ideeën opdoen voor een AR opzet stuk voor mijn bril met specifiek voor mijn linker oog. Wat mij wel meteen duidelijk was is dat het opzet stuk ligt moet zijn om hem langer op je hoofd te kunnen hebben. Anders zit ik veel te vaak bij mijn opticien om mijn brik weer recht te laten zetten.

Toen heb ik de elektronica uitgezocht, dat zijn onder andere:

  • Adafruit Feather 32u4 Bluefruit LE
  • OLED Breakout Board - 16-bit Color 0.96" with microSD holder
  • Lithium Ion Polymer Battery - 3.7v 350mAh
  • SoftPot Potmeter - 50mm
  • Breadboard-friendly SPDT Slide Switch

Met het elektronica heb ik met mijn beste kunsten in Paint een diagram van gemaakt om het allemaal aan te sluiten. A thing of beauty ;)
Bedrading onderdelen

3D ontwerp
Het 3D model heb ik gemaakt nadat ik de elektronica binnen had zodat ik de juiste maten heb van de elektronica componenten. Ik wou niet iets met Duct-tape gaan doen dus ik heb mijn 3D ontwerp programma van stal gehaald en ben gaan ontwerpen. Het gezegde meten is weten is een heel belangrijk om niet al te veel geld kwijt te zijn om het te laten 3D printen door een extern bedrijf aangezien mijn opleiding toen ik het wou printen in hun zomerslaap was. Ook heeft het gewicht een grote invloed op de op de mobiliteit van het opzetstuk. Na vele uren een ontwerp te hebben ontworpen ben ik uitgekomen op dit ontwerp.
3D ontwerp AR opzetstuk

Dat heb ik naar het bedrijf gestuurd om te laten 3D printen. Het resultaat is hieronder te zien met de elektronica componenten erin maar nog niet aan elkaar gesoldeerd. Het zit wat strak maar de elektronica componenten blijven wel goed zitten.
3D ontwerp AR opzetstuk 3D geprint

Toen ik alles gesoldeerd had, een spiegeltje geplaatst en een stukje acrylaat plaat was hieronder het resultaat van de hardware. Toen ik een eerste test had gedaan met het display kwam ik er achter dat ik het schermpje niet goed kon zien. Via via ben ik met iemand in contact gekomen die mij vertelde een filter op het scherm te zetten zodat er meer weerkaatsing kwam. Het was heel goedkoop via Banggood.com te krijgen dus daar heb ik het ook besteld en later verwerkt.
Complete bouw van de hardware

Software voor het AR opzet stuk
Om de software te ontwikkelen gebruik ik de Arduino IDE omdat de Adafruit Feather 32u4 Bluefruit LE een hele goede integratie heeft met de IDE net als alle andere onderdelen zoals het scherm en de SoftPod Potmeter.

Ik gebruik een timer om vijf keer per seconde in een interrupt te gaan. In elke interrupt kijk ik of de Potmeter aangeraakt wordt en of je een swipe naar voren of naar achter maakt. Daarnaast haal ik de voltage op van de batterij en ik reken dat om naar een percentage.

Om het scherm te kunnen verversen moet er eerst een waarde boven een aantal komen te staan. Zodra er iets binnen komt bij de Bluetooth LE dan wordt die tijd gereset en wordt het getoont op het scherm. Dat wacht totdat er een bepaalde tijd verstreken is en dan verdwijnt dat weer. Hieronder zie je de projectie op het acrylaat.
Langzaam uitbouwen van de software

Zouden er vragen, opmerkingen of suggesties zijn, laat dan even een bericht achter.

To Do lijst:

  • App maken voor android wat dient al portal naar AR opzet stuk
  • De SoftPot integreren met uitwisseling gegevens opzet stuk en app
  • Third party applicaties integreren(monitoring netwerk, misschien Whatsapp/Telegram en dergelijke)
  • Volgende hardware iteratie beginnen